Sastojci za kore:
-6 jaja,
-6 kašika šećera,
-3 kašike brašna,
-250 gr čokolade za kuhanje,
-1 kašika nescafe.
Sastav za tamni fil:
-250 ml slatke pavlake,
-100 gr čokolade za kuhanje,
-1 kasica želatina u prahu (RuFF).
Sastav za bjeli fil:
-250 ml slatke pavlake,
-šolja mlijeka,
-1 kasica želatina u prahu (RuFF).
Preliv:
100 gr Nutelle.
Postupak pravljenja torteKora: Čokoladu istopiti na pari, pa dodati nescafe. Posebno umutiti žumanca pa dodavati ih čokoladi. Smjesu sjediniti. Bjelanca umutiti sa šećerom i dodavati ih smjesi od čokolade i žumanaca. Dodati 3 kašike šećera, i ponovo izmješati. Pleh obložiti papirom za pečenje, pa istresti smjesu. Peci 15-20 minuta.
Čokoladni fil: Slatku pavlaku istresti u šerpu, i dodati čokoladu. Mješati dok se čokolada ne istopi i smjesa ne sjedini. Želatin rastopiti sa malo vode, i dodati u fil s čokoladom. Staviti u frižider da se hladi.
Bijeli fil: Slatku pavlaku i mlijeko staviti na šporet da provri. Želatin rastopiti s vodom. Skloniti s ringle, i dodati želatin. I bijeli fil staviti u frižider da se hladi.
Oblikovanje torte: U dublju (manju) vanglu staviti prozirnu foliju da pokrije dno i čitav obim vangle. Od kore napraviti jedan kurg da bude veličine vangle, i ostaviti sa strane. Staviti dio kore da pokrije dno i čitav obim vangle. Preliti s topljenom Nutellom. Zatim istresti čokoladni fil, pa preko bijeli. Prekriti s ostatkom kore (koju smo odvojili na početku), da prekrije vrh vangle. Tortu staviti u frizider oko 4 h. Staviti okruglu tacnu na vanglu pa rukama prevrnuti vanglu na tacnu. Skloniti prozirnu foliju, i ponovo preliti Nutellom.
Savjet: Filovi se ne smiju stvrdnuti, dok su u frižideru. Dovoljno je samo malo da se hladi. Nuttelu možete zamjeniti i čokoladom za kuhanje.
Nema komentara:
Objavi komentar